środa, 28 stycznia 2015

Pasztet z soczewicy


Dawno nic nie było u mnie z kulinarnych dokonań. Nadrabiam zaległości i dzisiaj zaproponuję do zrobienia pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Od jakiegoś czasu staram się wprowadzać do naszej kuchni zdrowe przysmaki. Przepis znalazłam w internecie i lekko go zmodyfikowałam.




Składniki na jedną foremkę

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3 jajka 
1 średnia marchewka
1 cukinia
8 pieczarek
4-6 suszonych pomidory z zalewy (opcjonalnie)
por 1/3 dużego lub połowa małego (zielono biała część)
1 duży ząbek czosnku
6 orzechów włoskich
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka  majeranku
1/3 łyżeczki suszonego koperku
2 łyżki stołowe sosu sojowego

Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną w lekko posolonej wodzie. Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 30 min lub do momentu, kiedy nieco się rozpadnie, warzywa trzemy na grubej lub średniej tarce. Pieczarki, por drobno siekamy i dusimy na patelni z oliwą z dodatkiem sosu sojowego.
Po przestygnięciu łączymy warzywa z soczewicą, dodajemy roztrzepane jajka  oraz przyprawy (ostrożnie z solą, ponieważ soczewica lubi ją wchłonąć
i łatwo jest wszystko później przesolić)
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, utarty drobno lub wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone orzechy włoskie i suszone pomidory z zalewy.
Smarujemy masłem lub olejem foremkę i wykładamy pergaminem. Dodajemy gotową masę i pasztet wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 40 min.

Pasztet w smaku wyszedł bardzo dobry ,ale gdy będę robić go kolejny raz to zmielę wszystkie składniki przed wyłożeniem do foremki. Niestety lekko się kruszył i ciężko się go jadło na kanapce.

Zdjęcie przedstawia pasztet przed upieczeniem.



Polecam i życzę smacznego :)


2 komentarze:

  1. Przerobiłam kilka takich pasztetów, one wprost proszą się o jakieś dominujące przyprawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie racja , koniecznie bardziej wyrazisty smak powinien mieć .

      Usuń

Dziękuję za każde słowo :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...