środa, 4 lutego 2015

Brownies

Dzisiaj chciałabym zrobić Wam smaka na brownies , nasz ulubiony domowy szybki wypiek. Przepis znaleziony na tej stronie - lekko zmodyfikowany.
Przyznam się że zdjęcie czekało na publikację od wakacji..stąd ten składnik porzeczkowy. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć innych owoców, co też w przepisie zaznaczam .





Składniki:

40 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g kakao
140 g czekolady (ja używam mlecznej), połamanej na kawałki
3 jajka
200 g cukru 
100 g majonezu
porzeczki czerwone- garść i pianki marshmallows - garść (mogą być też maliny,gruszki  lub bez owoców, ciasto też jest pyszne)

Wykonanie :

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia - przesiać.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

W misce lekko i krótko ubić jajka z cukrem. Wmiksować roztopioną ciepłą czekoladę. Dodać przesiane składniki, majonez i zmiksować. 

Ja używam tortownicy i wykładam papierem do pieczenia. Wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch ułożyć porzeczki i pocięte pianki.

Piec  w temperaturze 160ºC przez 30 - 35 minut, aż włożony patyczek będzie lekko oblepiony ciastem. Nie można piec zbyt długo, by ciasto nie było zbyt suche. Ciasto może lekko urosnąć podczas pieczenia, ale po wyjęciu na pewno opadnie.

Czasami też dodaję czekoladę z orzechami , tak po prawdzie z dodatkami można eksperymentować.



Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Moje jedno dziecię robi brownie. Pewnie trochę inaczej, choćpodobnie. W tamtej wersji ważne jest wyjęcie z formy po upieczeniu i odwrócenie do góry nogami. I jako żywo nie wiem dlaczego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe , nie słyszałam o takim patencie - faktycznie ciekawe czemu ma to służyć ?

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Poważnie :) Jak pierwszy raz piekłam to z duszą na ramieniu co z tego wyjdzie..ale majonezu nie wyczujesz w ogóle. W sumie są też babki majonezowe i bardzo smaczne :)

      Usuń
    2. majonez jako tłuszcz, zamiast oleju, masła i takie tam

      Usuń
  3. no to ciasto już nie dla mnie, bo piekę na oko. tempratura w moim piekarniku jest minimum 20 st. niższa niż być powinna, ale może to być równie dobrze 40 st - piekę tylko na oko i tylko to, co mogę kontrolować. co śmieszniejsze, rzadko udają mi się bezy, choć przecież robi się je w niskiej temp.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis do spróbowania, dziękuję! I postaram się nie bać tego majonezu :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...