piątek, 3 czerwca 2011

Kwiaty czarnego bzu

Czas na chyćkę , wczoraj zalaliśmy kwiaty , dzisiaj będzie pasteryzacja.
Sezon słoikowy uważam za otwarty :)






Edit. Nie wiem dlaczego ale wydawało mi się że przepis na chyćkę mam na blogu.
Naprawiam błąd i podaję :)
15 litrów wody
18 kwasków cytrynowych
18 cytryn
6 kg cukru
180 kiści kwiatów
Wodę i cukier zagotować i przestudzić. Wycisnąć 9 cytryn i wsypać 18 kwasków. Tym zalać kwiatki i zostawić na 24 godz.
Po tym czasie przecedzić , wycisnąć resztę cytryn i wlać do słoików. Pasteryzować ok. 20 min.
Polecam sok jest świetny na lato idealny - bardzo orzeźwiający.
Ja w tym roku dałam trochę mniej kwasków, cytryn i cukru i też jest ok. Więc można eksperymentować w zależności od upodobań.



4 komentarze:

  1. Super fotka, co robisz z tych kwiatów?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:)
    Z kwiatów robię sok - jest rewelacyjny :) zaraz dopiszę przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, dzięki za przepis, muszę spróbować, tylko zmniejszę proporcje na pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę bardzo :)
    Mam nadzieję że zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...