Szybki i ulubiony obiad to pesto . Kiedyś kupowałam ten specjał ,ale jak dotarło do mnie jak proste i szybkie jest wykonanie to już nie kupuje. Bez porównania o niebo lepsze jest własne pesto.
Zazwyczaj robiłam z bazylii tak jak klasycznie powinno to wyglądać. Ale bywało że mieszałam pesto z natką pietruszki i też wychodziło dobre. A ostatnio zakochałam się w smaku pesto z roszponki. Jak dla mnie rewelacja.
Przepis
Nie podam dokładnych miarek bo robię to na oko ,najlepiej samemu kombinować i dostrajać do swoich kubków smakowych.
Szykuję garść orzechów - włoskich lub ziemnych , następnie trzeba je zmiksować blenderem.
Do orzechów dodaję ząbek czosnku ,garść bazylii lub roszponki (można zrobić z samej natki pietruszki , można ze szpinaku - jeszcze nie próbowałam)
Dolać oleju , trochę soli i ząbek czosnku . Wszystko zmiksować na gładką masę . I to wszystko.
My pesto jemy z makaronem - często dodaję oliwki, tuńczyka z puszki .
Z dodatkami oczywiście też można kombinować.
Czas gotowania się wody na makaron i później gotowanie makaronu , równoważy się z przygotowaniem pesto.
Smacznego :)
Na koniec pochwalę się wyróżnieniem które otrzymałam od załogi inspirującego CRAFTfunu - w wyzwaniu #34
Niezmiernie mnie to ucieszyło :)))
Gratuluję wyróznienia. Zasłużone!
OdpowiedzUsuńPesto brzmi znakomicie...
Dziękuję bardzo:)
UsuńA pesto jest wyśmienite - polecam :)
mniamuśne. nie lubię bazylii, ale pomyślałam o połączeniu rukoli z pistacjami. do tego tuńczyk/wędzony na ciepło łosoś, czarne oliwki i makaron ryżowy
OdpowiedzUsuńBardzo dobre :) No właśnie nie wiem jak rukola będzie się sprawować - bo dosyć ma charakterystyczny smak - spróbować można . A łosoś w każdej postaci i oliwki :)
UsuńGratulacje! Skuszę się na pewno na ten roszponkowy smakołyk:) Zrobiłam kiedyś gorzkie pesto z rukoli...(bleee!)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam bardzo :) No właśnie ta rukola , jest dosyć ryzykowna - jeszcze nie robiłam z niej..
Usuńjestem już po opchnięciu pesto z rukoli. z dodatkami wcale nie jest gorzka. dodałam pistacje, olej sezamowy, miód i musztardę. plus sól. rewelacja
UsuńOo ale szybka jesteś :) A jednak dodatki robią swoje - dzięki za podzielenie się przepisem - godne spróbowania :)
Usuń